Cancerul de laringe, un tip de cancer care ne pune viata in pericol

Laringele face parte din aparatul respirator, ne ajuta sa vorbim si sa respiram corect. El este format din epiglota si corzile vocale, este o continuare a traheei si e unul dintre organele care are o sensibilitate destul de mare. De cele mai multe ori cancerul ajunge sa se manifeste la nivelul laringelui mai ales la nivel glotic sau epiglotic, la nivel sinusal piriform. Cancerul corzilor vocale inseamna in practica o tumoare maligna care incepe sa isi modifice dimensiunilesi poate cauza probleme mari de vorbire sau de respiratie. Adesea intalnim un cancer laringe la barbati, incidenta e mai mare la ei, dar nici femeile nu sunt ocolite.

Varsta este un factor favorizant, cancerul de laringe apare la cei intre 40 si 70 de ani cancer laringe. Ei i se adauga fumatul, asta pentru ca in tigari sunt foarte multe substante chimice si toxice, cancerigene, alcoolul, care provoaca leziuni canceroase la nivel laringian, infectiile virale, afectiunile si leziunile precanceroase. Lipsa unor cantitati normale de vitamina A si E in corp, existanta in trecut a unor tumori maligne la nivelul capului, la nivelul gatului, rasa, negrii au cancer laringian mai des decat restul raselor, ereditatea, iata alti factori de risc importanti. Carcinomul laringian este poate cea mai frecventa tumora maligna, apare in zona corzilor vocale, evolutia ei e lenta, invadeaza si tesuturile din jur, poate ataca organele din apropierea tumorii. Carcinomul din aceasta zona are aspect nodular, pot fi si zone de ulceratie si necroza, cu un aspect moale, cu sensibilitate crescuta la palpare. Simptomatologia cancerului de laringe e tipica, raguseli care se pastreaza, tusea persistenta, inghitire greoaie, respiratie cu probleme, halitoza, dureri de urechi care nu mai trec.

Lipsa poftei de mancare, astenie, scaderea in greutate completeaza tabloul simptomatic al cancerului de laringe. Diagnosticarea corecta e facuta doar de un specialist cu experienta dupa laringoscopie, dupa un CT cervical cu substanta de contrast, un CT toracic si abdominal superior. Tratamentul include interventia chirurgicala, radioterapia, chimioterapia, daca se ajunge la operatie se extirpa tumora, dar in cazuri grave se ajunge la extirparea intregului laringe si la pierderea fonatiei.

FacebookGoogle+LinkedInTwitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *