Psihopatul de alaturi

V-ati intrebat vreodata ce este cu adevarat un psihopat? Folosim deseori acest termen, atunci cand vrem sa caracterizam un om nebun, un om care a facut niste actiuni iesite din tiparele normalului, un criminal cu sange rece sau orice alt om care a carei minte pare mai mult sau mai putin “deraiata”. Insa v-ati intrebat vreodata care este definitia psihopatului, cum este acesta definit in psihologie?

Am citit o carte foarte interesanta, pe care o recomand tuturor – se numeste Psihopatul de alaturi. Cum sa-l recunosti si sa te aperi de el, scrisa de Marta Stout. Astfel am aflat ca exista in lume un numar infricosator de psihopati, adica oameni care se incadreaza psihologic in aceasta descriere si care pot fi mai aproape decat noi decat am crede si uneori extrem de greu de identificat. Dar ce este un psihopat? In definitie, psihopatul este omul caruia ii lipseste al saptelea simt, care este constiinta, al saselea fiind intuitia, iar celelalte cinci fiind cele cunoscute – olfactiv, auditiv, vizual, tactil, gustativ. Fara constiinta, psihopatul poate face orice, numai daca lui ii este bine. Neavand constiinta, el va putea oricand, orice ar fi facut, sa puna capul e perna linistit; nu va avea cosmaruri sau mustrari de constiinta, pentru ca, ei bine, nu are constiinta. Ingrijorator este insa ca 4% din populatie este lipsita de constiinta, ceea ce inseamna ca 4% dintre oameni sunt psihopati si traiesc printre noi, asta pentru ca, potrivit Martei Stout si a studiilor citate de ea, doar 2% dintre toti psihopatii se gasesc in puscarii, in urma unor crime savarsite sau in spitalele de nebuni. Restul de 98% sunt printre noi, liberi si neidentificati. Acestia se gasesc fie in pozitii de conducere, fiind genul de oameni despre care spunem ca “ar calca peste cadavre pentru a ajunge acolo unde isi doreste”, fie traiesc din ajutorul si mila altora, pentru ca sunt atat de lipsiti de orice tel si de nepasatori, incat nu ii intereseaza ca traiesc pe spinarea altora.

Citind aceasta carte, am identificat cateva persoane care se incadrau in descrierea Martei Stout si asa am reusit sa imi explic multe dintre actiunilor lor – neavand constiinta morala, nu te poti simti vinovat sau rusinat de ceea ce faci, astfel ca poti face orice, atat timp cat tie iti este bine. Pentru ca trebuie sa retineti ca un om psihopat nu inseamna ca nu are simtul realitatii, ca este ceea ce noi numim nebun si nu este constient de actiunile lui; un psihopat va actiona mereu in propriul beneficiu, dar cu anumite limite impuse de lege; asta se pare ca e si motivul pentru care sunt atat de putini psihopati in puscarie, pentru ca acestia se conformeaza legii, dar nu si celei morale. Este o carte extrem de interesanta, care explica niste tipare de comportamente greu de explicat si care te ajuta sa identifici acesti oameni, pentru a te putea apara de ei sau pentru a putea sta la distanta.

FacebookGoogle+LinkedInTwitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *